A1 pre konateľa, ktorý pracuje aj v zahraničí
Aktualizované 4. novembra 2026
Potrebuje A1 konateľ, ktorý vedie slovenskú s. r. o. a zároveň pracuje v inom štáte? Ak pracuje zvyčajne vo viacerých štátoch, spravidla áno. Najprv však treba vyjasniť, či je konateľ na účely poistenia zamestnanec. Od toho sa odvíja, ako sa určí štát poistenia.
Kto rozhoduje, či je konateľ zamestnanec
Európske pravidlá túto otázku neriešia samy. Podľa článku 1 nariadenia č. 883/2004 sa činnosť zamestnanca aj samostatne zárobkovo činnej osoby posudzuje podľa predpisov štátu, v ktorom sa vykonáva.
Pri funkcii konateľa slovenskej s. r. o. teda rozhoduje slovenský zákon o sociálnom poistení.
Konateľ s odmenou je na účely poistenia zamestnanec
Zákon č. 461/2003 Z. z. v § 3 ods. 1 písm. a) považuje za zárobkovú činnosť vzťah, ktorý zakladá právo na príjem zo závislej činnosti podľa zákona o dani z príjmov.
Zákon o dani z príjmov v § 5 ods. 1 písm. b) zaraďuje medzi príjmy zo závislej činnosti aj príjmy za prácu konateľov s. r. o. Platí to aj vtedy, keď konateľ pri práci nemusí dodržiavať príkazy inej osoby.
Ak má konateľ právo na pravidelný mesačný príjem, je podľa § 4 ods. 1 zákona o sociálnom poistení zamestnancom na účely nemocenského, dôchodkového poistenia a poistenia v nezamestnanosti. Pri nepravidelnom príjme je podľa § 4 ods. 2 zamestnancom na účely dôchodkového poistenia.
Pre úplnosť: z garančného poistenia zákon vynecháva konateľa ako štatutárny orgán, ktorý má najmenej 50 % účasť na majetku spoločnosti (§ 4 ods. 4).
Konateľ so zamestnaním v inom štáte
Typický prípad: bývate na Slovensku, ste platený konateľ vlastnej s. r. o. a zároveň ste zamestnaný u firmy v Rakúsku. Máte teda dvoch zamestnávateľov v dvoch štátoch a štát poistenia sa určuje podľa článku 13 ods. 1 nariadenia č. 883/2004.
Ak na Slovensku, v štáte bydliska, vykonávate podstatnú časť práce, ste poistený na Slovensku. Podiel pod 25 % pracovného času a/alebo odmeny pri celkovom posúdení znamená, že podstatnú časť tu nevykonávate. Vtedy platí štát druhého zamestnávateľa, v tomto príklade Rakúsko (článok 13 ods. 1 písm. b) bod iii).
Praktická príručka Správnej komisie uvádza podobný príklad. Manažérka dvoch firiem, poľskej a českej, býva v Poľsku, no v Poľsku nepracuje podstatnú časť času. Uplatnia sa české predpisy, lebo jeden zamestnávateľ sídli v štáte bydliska a druhý mimo neho.
Zanedbateľné činnosti sa pri určovaní neberú do úvahy. Ak je vaša práca v jednom zo štátov len okrajová, môže to výsledok zmeniť. Preto ju v žiadosti opíšte presne, v hodinách aj podľa príjmu.
Konateľ, ktorý je zároveň živnostník
Ak ste platený konateľ na Slovensku a popritom máte živnosť v inom štáte, ide o súbeh činnosti zamestnanca a SZČO v rôznych štátoch. Podľa článku 13 ods. 3 platia predpisy štátu, kde pracujete ako zamestnanec.
Na tento prípad má Sociálna poisťovňa osobitné tlačivo. Podrobnosti sú v článku Zamestnanie na Slovensku a živnosť v cudzine súčasne.
Konateľ bez odmeny a konateľ zahraničnej firmy
Ak konateľ za funkciu žiadnu odmenu nedostáva, nemá z nej príjem zo závislej činnosti. Zákon o sociálnom poistení vtedy funkciu nepovažuje za zárobkovú činnosť podľa § 3. Ako sa taká situácia posúdi pri práci v inom štáte, si overte priamo v Sociálnej poisťovni.
Ak ste konateľom firmy so sídlom v inom štáte, o tom, či ide o činnosť zamestnanca alebo SZČO, rozhodujú predpisy štátu, kde túto činnosť vykonávate. Až potom sa určí, ktoré pravidlo článku 13 sa použije.
Konateľ na jednej zákazke v cudzine
Ak konateľ ide dočasne na jednu zákazku do jedného štátu, do úvahy prichádza vyslanie podľa článku 12 nariadenia č. 883/2004. Sociálna poisťovňa pri vyslaní zamestnanca vyžaduje priamy vzťah s firmou, ku ktorému patrí trvanie pracovnoprávneho vzťahu počas celého vyslania.
Tlačivo žiadosti o vyslanie pri druhu vzťahu ponúka len pracovnú zmluvu alebo dohodu o práci vykonávanej mimo pracovného pomeru. Ak pracovnú zmluvu so svojou s. r. o. nemáte, či sa na vás vyslanie dá uplatniť, si overte v Sociálnej poisťovni ešte pred odchodom.
Ktorú žiadosť podať
Ak pracujete ako zamestnanec vo viacerých štátoch, podávate žiadosť o určenie uplatniteľnej legislatívy pre zamestnanca v dvoch alebo viacerých štátoch. Údaje o zamestnávateľovi sa vypĺňajú za každého zamestnávateľa na osobitný list. Pri druhu vzťahu tlačivo ponúka aj možnosť iný druh právneho aktu.
Sociálna poisťovňa určuje legislatívu ľuďom s bydliskom na Slovensku. Žiadosť sa podáva cez pobočku a rozhoduje ústredie. Pri slovenskej legislatíve vystaví A1 podľa tlačiva najneskôr do 60 dní od doručenia žiadosti ústrediu.
Ak vyjde slovenská legislatíva, na všetky vaše príjmy sa hľadí, akoby ste ich získali na Slovensku (článok 13 ods. 5). Poistné sa potom platí na Slovensku aj z príjmu zo zahraničia.
Čo si pripraviť
Pred podaním žiadosti si ujasnite tieto body:
- kde máte bydlisko, teda kde sa zvyčajne zdržiavate a máte rodinu a majetok,
- či a aký pravidelný príjem máte z funkcie konateľa,
- kde sídlia firmy, pre ktoré pracujete,
- ako sa vaša práca rozdelí medzi štáty počas najbližších 12 mesiacov, v hodinách aj podľa príjmu.
Časté otázky
- Je konateľ s. r. o. zamestnanec?
- Na účely slovenského sociálneho poistenia áno, ak má za výkon funkcie právo na príjem. Pri pravidelnom mesačnom príjme je zamestnancom na účely nemocenského, dôchodkového poistenia a poistenia v nezamestnanosti, pri nepravidelnom na účely dôchodkového poistenia. Vyplýva to z § 3 a § 4 zákona o sociálnom poistení a § 5 ods. 1 písm. b) zákona o dani z príjmov.
- Potrebuje konateľ bez odmeny A1?
- Funkcia bez príjmu nie je podľa zákona o sociálnom poistení zárobkovou činnosťou. Či potrebujete A1, závisí od vašej ďalšej práce, preto si situáciu overte v Sociálnej poisťovni.
- Platí pre konateľa pravidlo 25 %?
- Ak je konateľ zamestnanec, áno. Podiel pracovného času a/alebo odmeny pod 25 % v štáte bydliska pri celkovom posúdení znamená, že tam nevykonáva podstatnú časť práce.
Zdroje
- Zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení, znenie od 1. 9. 2026 (Slov-Lex)
- Zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov, znenie od 1. 1. 2026 (Slov-Lex)
- Nariadenie (ES) č. 883/2004, konsolidované znenie (EUR-Lex)
- Európska komisia: Praktická príručka o uplatniteľných právnych predpisoch v EÚ, EHP a vo Švajčiarsku
- Sociálna poisťovňa: Žiadosť o určenie uplatniteľnej legislatívy (zamestnanec – viaceré štáty), tlačivo
- Sociálna poisťovňa: Žiadosť o vystavenie PD A1 z dôvodu vyslania zamestnanca, tlačivo