Školenie alebo veľtrh v zahraničí: treba A1?
Aktualizované 4. novembra 2026
Vyžaduje si A1 školenie v zahraničí, veľtrh alebo porada v inom štáte EÚ? Dnes áno, pre sociálne poistenie je aj to práca v cudzine. Sociálna poisťovňa vo výklade k telepráci uvádza, že pravidlo o vyslaní sa vzťahuje aj na účasť na konferenciách a zasadnutiach. Výnimka pre služobné cesty sa začne uplatňovať až v novembri 2028.
Aj školenie je práca v cudzine
Sociálna poisťovňa sa k tomu vyjadruje vo výklade k telepráci. Článok 12 nariadenia č. 883/2004 je podľa nej prostriedkom na uľahčenie cezhraničného poskytovania služieb, vzťahuje sa však aj na iné situácie činnosti v inom štáte, počas ktorých pracovník môže ostať poistený doma. Ako príklad uvádza účasť na konferenciách a zasadnutiach.
Podmienkou je, že vás vyslal zamestnávateľ, aby ste v inom štáte pracovali v jeho mene.
Dĺžka nerozhoduje. Pre A1 školenie v zahraničí na jeden deň znamená to isté ako dlhší pobyt, lebo Sociálna poisťovňa uvádza, že vyslanie sa uplatní aj vtedy, keď trvá jeden deň. Doklad A1 vybavuje zamestnávateľ, a to elektronicky cez e-formulár Sociálnej poisťovne.
Nie ste vyslaný pracovník, A1 však potrebujete
Slovo vyslanie má v EÚ dva významy. Pracovné pravidlá o vysielaní určujú, aké mzdové a pracovné podmienky hostiteľskej krajiny musí zamestnávateľ dodržať. Nariadenie č. 883/2004 určuje, kde ste sociálne poistený.
Your Europe, portál Európskej komisie, uvádza, že kto ide na služobnú cestu na konferenciu, stretnutie, veľtrh alebo odbornú prípravu, nie je vyslaný pracovník, lebo v hostiteľskej krajine neposkytuje služby. Pravidlá pre vyslaných pracovníkov sa naňho nevzťahujú.
Hneď však dodáva, že orgány hostiteľskej krajiny treba pokiaľ možno informovať vopred a v štáte, kde je zamestnanec poistený, treba požiadať o prenosný dokument A1.
Hlásenia: príklad Rakúska
Hlásenie vyslania je národná povinnosť a každý štát má vlastné pravidlá. Rakúsky zákon LSD-BG sa podľa § 1 ods. 5 nevzťahuje na zamestnanca, ktorý prichádza výlučne na prácu malého rozsahu a krátkeho trvania, a to na:
- obchodné rokovania bez poskytovania ďalších služieb,
- účasť na seminároch a prednáškach bez poskytovania ďalších služieb,
- účasť na veľtrhoch a podobných podujatiach, okrem prípravných a záverečných prác, ako je stavba a demontáž stánku či dovoz a odvoz exponátov,
- návštevu a účasť na kongresoch a konferenciách.
Kedy už nejde o obyčajnú účasť
Rakúska výnimka sa končí tam, kde začína služba. Kto na veľtrhu stavia stánok, kto zákazníkovi dodá školenie ako súčasť zákazky alebo kto popri porade niečo opravuje, už neprichádza len na podujatie. Your Europe uvádza, že pravidlá vysielania sa uplatňujú, keď zamestnávateľ posiela pracovníka poskytovať služby obchodnému partnerovi, s ktorým má zmluvu.
Pre A1 je výsledok v oboch prípadoch rovnaký: ide o prácu v inom štáte. Rozdiel je v hláseniach a pracovných podmienkach hostiteľskej krajiny. Čo všetko hlásenie vyslania obsahuje, vysvetľuje článok Hlásenie vyslania a A1.
Pravidelné porady v zahraničí
Jednorazové školenie je spravidla vyslanie. Ak však chodíte na porady do materskej firmy v cudzine každý mesiac, môže ísť o prácu vo viacerých štátoch. Praktická príručka Správnej komisie pre koordináciu systémov sociálneho zabezpečenia uvádza, že pri práci vo viacerých štátoch sa vyžaduje určitá pravidelnosť. Rozhoduje, či má práca v cudzine stálu povahu, alebo je jednorazová či dočasná.
Zanedbateľné činnosti, teda podľa Sociálnej poisťovne do 5 % pracovného času a/alebo odmeny, sa pri určení štátu poistenia nezohľadňujú. Príručka však dodáva, že postup podľa článku 16 nariadenia č. 987/2009 sa uplatňuje aj vtedy, keď osoba popri hlavnej práci vykonáva v inom štáte len zanedbateľnú činnosť. Žiadosť o určenie uplatniteľnej legislatívy teda podávate aj v takom prípade.
Túto žiadosť podáva zamestnanec. Pripraví a podá ju aj A1 Express, samotné A1 však Sociálna poisťovňa vydáva bezplatne a požiadať oň môžete aj sami.
Čo sa zmení od novembra 2028
Nariadenie (EÚ) 2026/2359 nadobudlo účinnosť 1. novembra 2026, väčšina zmien vrátane pravidiel o vysielaní sa však uplatňuje až od 2. novembra 2028. Od tohto dňa sa podľa nového článku 15 ods. 1b vykonávacieho nariadenia povinnosť vopred informovať inštitúciu a požiadať o A1 nebude vzťahovať na služobné cesty. Platí to pre štáty EÚ. Či a odkedy sa tieto zmeny uplatnia aj voči štátom EHP, Švajčiarsku a Spojenému kráľovstvu, zatiaľ nie je rozhodnuté.
Nariadenie medzi služobné cesty výslovne zaraďuje obchodné stretnutia, kultúrne a vedecké podujatia, konferencie, semináre a absolvovanie odbornej prípravy. Poskytovanie služieb a dodanie tovaru medzi ne nepatria, takže školenie zákazníka v rámci zákazky služobnou cestou nie je. Či ňou je stavba vlastného stánku, nariadenie výslovne nehovorí. Mimo stavebníctva sa však povinnosť nebude vzťahovať ani na prácu v celkovom trvaní najviac troch po sebe nasledujúcich pracovných dní počas 30 dní. Viac v článku Formulár A1 pri zahraničných pracovných cestách.
Čo si pripraviť pred školením alebo veľtrhom
Pred cestou na podujatie sa oplatí mať pripravené:
- pozvánku alebo potvrdenie o registrácii na školenie, veľtrh či konferenciu,
- pracovnú zmluvu, z ktorej je jasné, kto vás posiela,
- doklad A1, ktorý podľa Sociálnej poisťovne máte mať počas vyslania pri sebe,
- európsky preukaz zdravotného poistenia pre prípad ošetrenia.
Časté otázky
- Potrebujem A1 na jednodňový veľtrh?
- Dnes áno. Sociálna poisťovňa vo výklade k telepráci uvádza, že pravidlo o vyslaní sa vzťahuje aj na účasť na konferenciách a zasadnutiach a vyslanie sa uplatní aj pri jednom dni. Your Europe pri služobnej ceste na veľtrh výslovne uvádza, že o PD A1 treba požiadať.
- Musí firma hlásiť moju účasť na školení v Rakúsku?
- Rakúsky LSD-BG sa podľa § 1 ods. 5 nevzťahuje na účasť na seminároch bez poskytovania ďalších služieb, na veľtrhy okrem stavby stánku a na kongresy. Iné štáty majú vlastné pravidlá.
- Bude A1 pri školeniach potrebné aj po roku 2028?
- V štátoch EÚ sa od 2. novembra 2028 podľa nariadenia (EÚ) 2026/2359 povinnosť požiadať o A1 nebude vzťahovať na služobné cesty, medzi ktoré patrí aj absolvovanie odbornej prípravy. Na požiadanie bude treba preukázať, že ide o služobnú cestu. Dovtedy sa o A1 žiada.
Zdroje
- Sociálna poisťovňa: Práca v EÚ, EHP, vo Švajčiarsku a v Spojenom kráľovstve (vrátane výkladu k telepráci)
- Your Europe: Vysielanie pracovníkov do zahraničia
- RIS (Rakúsko): Lohn- und Sozialdumping-Bekämpfungsgesetz, § 1
- Správna komisia pre koordináciu systémov sociálneho zabezpečenia: Praktická príručka o uplatniteľných právnych predpisoch v EÚ, EHP a vo Švajčiarsku (SK, december 2013)
- Nariadenie (EÚ) 2026/2359, ktorým sa menia nariadenia (ES) č. 883/2004 a 987/2009 (EUR-Lex)
- Sociálna poisťovňa: Ako požiadať o prenosný dokument A1 (PD A1)