Formulár A1 pri zahraničných pracovných cestách: kedy ho treba

Aktualizované 4. novembra 2026

Potrebujete formulár A1 pri zahraničných pracovných cestách, aj keď idete do iného štátu EÚ len na dva dni za klientom? Áno. Pre sociálne poistenie ide spravidla o vyslanie a A1 potvrdí, že počas cesty ostávate poistený na Slovensku. Pri služobných cestách sa to v štátoch EÚ zmení od 2. novembra 2028.

Pracovná cesta a vyslanie nie sú dva svety

Vyslanie zamestnanca na zahraničnú pracovnú cestu je pojem pracovného práva. Podľa § 57 Zákonníka práce môže zamestnávateľ vyslať zamestnanca na pracovnú cestu mimo obvodu obce pravidelného pracoviska alebo bydliska na nevyhnutne potrebné obdobie. Súhlas zamestnanca potrebuje, ak cesta nevyplýva z druhu práce, miesta výkonu práce alebo z pracovnej zmluvy. Na pracovnej ceste zamestnanec vykonáva prácu podľa pokynov vedúceho zamestnanca, ktorý ho vyslal.

Sociálne poistenie sa pri práci v inom štáte EÚ riadi nariadením č. 883/2004. Kto pracuje v inom štáte, podlieha jeho predpisom. Výnimkou je vyslanie podľa článku 12: zamestnanec, ktorého zamestnávateľ pošle pracovať do iného štátu vo svojom mene, ostáva v slovenskom systéme, ak očakávané trvanie práce nepresiahne 24 mesiacov.

Zahraničná pracovná cesta je teda pre sociálne poistenie spravidla vyslanie. Sociálna poisťovňa uvádza, že vyslanie sa uplatní aj vtedy, keď trvá jeden deň. Doklad A1 máte mať počas cesty pri sebe, vyžadujú ho aj kontrolné orgány. Formulár A1 pri zahraničných pracovných cestách sa teda vybavuje rovnako ako pri dlhšom vyslaní.

Čo uvádza portál Your Europe

Portál Your Europe, ktorý prevádzkuje Európska komisia, rozlišuje dve veci. Pracovníci na služobnej ceste, napríklad na stretnutí, konferencii, veľtrhu alebo odbornej príprave, nie sú vyslanými pracovníkmi, lebo v hostiteľskej krajine neposkytujú služby. Pravidlá pre vyslaných pracovníkov sa na takéto cesty nevzťahujú.

Hneď však dodáva, že orgány hostiteľskej krajiny treba pokiaľ možno informovať vopred a v štáte, kde je zamestnanec poistený, treba požiadať o prenosný dokument A1. Výnimka z pravidiel o vysielaní teda neznamená výnimku z A1.

Na samotné stretnutia, školenia a veľtrhy sa podrobnejšie zameriava článok Školenie alebo veľtrh v zahraničí: treba A1?.

Kto o A1 žiada

Pri zamestnancovi podáva žiadosť zamestnávateľ na pobočke, ktorá ho vedie v registri zamestnávateľov. Podáva ju už len elektronicky cez e-formulár. Výnimku majú zamestnávatelia so sídlom mimo Slovenska, ktorí nemajú prístup k portálu elektronických služieb.

Živnostník, ktorý ide do cudziny pracovať, žiada o A1 z dôvodu vyslania sám. Ak vediete firmu ako konateľ, pozrite si článok A1 pre konateľa.

Sociálna poisťovňa odporúča žiadať s dostatočným predstihom. Ak to z objektívnych dôvodov nejde, A1 môže vystaviť aj počas vyslania alebo po ňom so spätným účinkom, ak sú podmienky splnené a dajú sa preskúmať. Ako dlho vybavenie trvá, vysvetľuje článok Ako dlho trvá vybavenie A1.

Keď cestujete stále

Obchodník, ktorý počas celého roka každý týždeň navštevuje klientov v Česku a na Slovensku, spravidla už nie je na sérii pracovných ciest, ale zvyčajne pracuje vo viacerých štátoch. Sociálna poisťovňa ako príklad uvádza farmaceutického reprezentanta s pôsobnosťou v Česku a na Slovensku. Pri takej práci podľa nej treba požiadať o určenie uplatniteľnej legislatívy.

Vtedy sa štát poistenia určí podľa článku 13 nariadenia č. 883/2004 a žiadosť podáva zamestnanec. Najprv sa posudzuje, či podstatnú časť práce vykonávate v štáte bydliska. Kritériom je pracovný čas a/alebo odmena a podiel pod 25 % pri celkovom posúdení znamená, že podstatná časť to nie je. Viac v článku Zamestnanec vo viacerých štátoch.

Cesta mimo Európy

A1 sa používa len pri práci v štátoch EÚ, EHP, vo Švajčiarsku a v Spojenom kráľovstve. Na cestu do USA či Japonska ho nevybavíte.

Sociálna poisťovňa uvádza, že Slovensko má 14 platných zmlúv o sociálnom zabezpečení, napríklad s USA, Kanadou, Japonskom, Kóreou či Ukrajinou. Ich bežnou súčasťou je vyslanie. Pri krátkej práci v takom štáte môže zamestnanec ostať poistený na Slovensku, ak mu zamestnávateľ vybaví potvrdenie o vyslaní.

Výnimky pre pracovné cesty: čo platí dnes a čo od roku 2028

Dnes platí, že aj pri krátkej pracovnej ceste sa o A1 žiada. Your Europe to pri služobných cestách hovorí výslovne.

Zmenu prináša nariadenie (EÚ) 2026/2359, ktoré mení koordinačné nariadenia. Účinnosť nadobudlo 1. novembra 2026, väčšina zmien vrátane pravidiel o vysielaní sa však uplatňuje až od 2. novembra 2028. Podľa nového znenia článku 15 ods. 1b vykonávacieho nariadenia sa od tohto dňa povinnosť vopred informovať inštitúciu a požiadať o A1 nebude vzťahovať na služobné cesty.

Služobnou cestou nariadenie rozumie dočasnú, časovo obmedzenú činnosť v obchodnom záujme zamestnávateľa alebo živnostníka, napríklad obchodné stretnutia, konferencie, semináre či odbornú prípravu. Poskytovanie služieb a dodanie tovaru sa za služobnú cestu nepovažujú. Na žiadosť inštitúcie štátu, kde pracujete, bude treba preukázať, že ide o výnimku, a podklady na to musí zamestnancovi dať zamestnávateľ.

Niektoré štáty zmierňujú svoj postup už dnes. Nemecké dôchodkové poistenie (DRV) v otázkach a odpovediach so stavom k 1. januáru 2026 uvádza, že pri krátkych služobných cestách do siedmich dní možno o nemecké A1 v prípade potreby požiadať aj dodatočne. Pri cestách do Francúzska, Rakúska a Švajčiarska, kde sa viac kontroluje, odporúča požiadať vopred. Týka sa to ľudí poistených v Nemecku, nie slovenského postupu.

Do 2. novembra 2028 preto pri práci v inom štáte EÚ počítajte s A1. Nariadenie (EÚ) 2026/2359 je predpis EÚ. Či a odkedy sa jeho zmeny uplatnia aj voči štátom EHP, Švajčiarsku a Spojenému kráľovstvu, zatiaľ nie je rozhodnuté. Pri cestách do týchto štátov si preto postup overte v Sociálnej poisťovni.

Časté otázky

Treba A1 aj na jednodňovú pracovnú cestu?
Áno. Sociálna poisťovňa uvádza, že vyslanie sa uplatní aj pri výjazde na jeden deň. Your Europe pri služobných cestách výslovne uvádza, že o PD A1 treba požiadať.
Prestane byť A1 pri služobných cestách povinné?
Pri cestách v rámci EÚ od 2. novembra 2028 áno. Podľa nariadenia (EÚ) 2026/2359 sa vtedy povinnosť vopred informovať inštitúciu a požiadať o A1 nebude vzťahovať na služobné cesty. Na požiadanie bude treba preukázať, že išlo o služobnú cestu. Dovtedy sa o A1 žiada.
Kto vybavuje A1 pri pracovnej ceste zamestnanca?
Zamestnávateľ, a to elektronicky cez e-formulár Sociálnej poisťovne.
Čo ak cestujem do zahraničia každý týždeň?
Ak ide o pravidelný pracovný plán vo viacerých štátoch, spravidla nejde o vyslanie, ale o situáciu podľa článku 13. Sociálna poisťovňa vtedy uvádza, že treba požiadať o určenie uplatniteľnej legislatívy.

Zdroje

  1. Zákonník práce č. 311/2001 Z. z., znenie od 1. 9. 2026 (Slov-Lex)
  2. Sociálna poisťovňa: Práca v EÚ, EHP, vo Švajčiarsku a v Spojenom kráľovstve
  3. Sociálna poisťovňa: Idem do zahraničia pracovať
  4. Your Europe: Vysielanie pracovníkov do zahraničia
  5. Nariadenie (EÚ) 2026/2359, ktorým sa menia nariadenia (ES) č. 883/2004 a 987/2009 (EUR-Lex)
  6. Deutsche Rentenversicherung: A1-Bescheinigung – Arbeiten im EU-Ausland (FAQ)

Súvisiace články

Chcete, aby žiadosť o A1 podal niekto za vás?

Pripravíme, skontrolujeme a podáme ju za 70 € (konečná cena).

Objednať A1 Express